Direktlänk till inlägg 8 oktober 2013
Åh, det här är mitt första inlägg, så..hm..hej?
Hursomhelst, jag är inte speciellt insatt i alla mjölsorter som finns, men Manitoba Cream… Ah, Manitoba Cream är det bästa. Manitoba Cream är det bästa av de bästa. Det är lite dyrare än vanligt mjöl, men det är så värt det. Hela baket blir liksom sagolikare. Jag gjorde kanel- & vaniljbullar i helgen. Konsistensen på degen efter första jäsning går bara att förklara med ett ord och det är himmelskt och läcker. Det var två ord va? Aja. När bullarna är klara är konsistensen på dem också mycket bättre än om man använt vanligt vetemjöl.
Manitoba Cream. Ahh.
Kanel- & Vaniljbullar ca 45 st.
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst (1 pkt)
½ tsk salt
1 – 1 ½ dl socker
1 ½ tsk kardemummakärnor - ev. 2 tsk malen kardemumma.
Ca 13 dl vetemjöl (MANITOBA CREAM!)
Fyllning:
Rumsvarmt smör
Kanel
Socker
Vaniljsocker
Pensling och garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken. Värm till ljummet, ca 37˚C. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degspadet tills det har lösts upp. Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker nystött eller malen kardemumma och nästan allt mjölet, drygt 2/3. Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om inte degen släpper degbunkens kanter. Strö sedan lite mjöl på ytan och täck över med bakduk. Jäs degen på dragfritt ställe i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250˚C
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda tills den är smidig. Dela degen i 4 lika bitar och kavla ut till rektanglar. Smöra rektanglarna rikligt med smör och strö socker och kanel eller vaniljsocker över. Snåla inte med fyllningen! Rulla ihop rektanglarna och skär jämnstora bitar ca 1 – 1 ½ cm. Lägg bullarna i bullformar på en plåt och jäs i 20-30 minuter. Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Smaskens!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|